Borowa Ciotka - rozmowy o kuchni
Jaka jest kuchnia Kaszubska? Trudno odpowiedzieć w kilku słowach. Rozmawiamy o tym z Borową Ciotką. Przy okazji przyrządzimy śledzie i coś jeszcze.
Jaka jest kuchnia Kaszubska? Trudno odpowiedzieć w kilku słowach. Rozmawiamy o tym z Borową Ciotką. Przy okazji przyrządzimy śledzie i coś jeszcze.
Na koniec tego sezonu znów wracamy do tematu kuchni kaszubskiej w ogóle. Czy to prawda, że jest to kuchnia prosta? Niekoniecznie. W tym odcinku spojrzymy na nią nieco inaczej. Wspomnimy też o starych, zapomnianych przepisach.
Jaka jest kuchnia Kaszubska? Trudno odpowiedzieć w kilku słowach. Rozmawiamy o tym z Borową Ciotką. Przy okazji przyrządzimy śledzie i coś jeszcze.
Goście odwiedzający nasz region często szukają tradycyjnych smaków. Jest też coraz więcej miejsc, gdzie można je znaleźć. W tym odcinku przygotowaliśmy przegląd przetworów przygotowywanych przez jedną z restauracji. Wszystkie oparte są na tradycyjnych recepturach. Zobaczymy jak przygotowuje się kiełbasę i babkę ziemniaczaną.
Najsmaczniej zawsze jest zjeść pod chmurką. My także często gotujemy właśnie w plenerze. Warto to robić rodzinnie, tak aby każdy mógł się przyłożyć do wspólnego posiłku. Proponujemy grochówkę z kociołka.
Tym razem, podczas naszej smakowitej podróży jesteśmy w Krześni. Porozmawiamy o czymś, co w naszych domach było od zawsze. Dzisiaj rzadko robimy to sami, raczej kupujemy gotowe w sklepach.
Tematem przewodnim odcinka będą ryby z łowisk komercyjnych. Porozmawiamy o specyfice takich zbiorników i o tym jakie ryby i w jaki sposób możemy w nich złowić.
Tematem przewodnim odcinka będą raki szlachetne. Zapomniany rarytas wraca na salony.
Przepiękne krajobrazy najciekawsze miejsca na Kaszubach garść informacji o tym regionie i przede wszystkim przepyszne tradycyjne potrawy i ich nowoczesne wersje , zapraszamy w podróż po jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. „Kaszuby od kuchni” to nowy program na antenie Twojej Telewizji Morskiej. W każdym odcinku Mateusz Bullmann wraz ze swoimi gośćmi odkrywa przed państwem najpopularniejsze smaki kuchni tradycyjnej. Na talerzach zobaczymy dania które na Kaszubach przygotowywane są od pokoleń, smaki naszych babć i prababć. Będą ryby z okolicznych stawów, dużo warzyw i swojskie produkty. W menu znajdują się śledzie w śmietanie, kaszubskie zawijańce i chrzanowe polewki. Wszystkie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tajemnice gospodyń wiejskich zdradzane będą w przepięknym otoczeniu jezior i lasów, w malowniczo położonym gospodarstwie agroturystycznym Kolano, w samym sercu środkowych Kaszub. Jesteście ciekawi jakie jeszcze potrawy będzie można przygotować po obejrzeniu programu?
Przepiękne krajobrazy najciekawsze miejsca na Kaszubach garść informacji o tym regionie i przede wszystkim przepyszne tradycyjne potrawy i ich nowoczesne wersje , zapraszamy w podróż po jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. „Kaszuby od kuchni” to nowy program na antenie Twojej Telewizji Morskiej. W każdym odcinku Mateusz Bullmann wraz ze swoimi gośćmi odkrywa przed państwem najpopularniejsze smaki kuchni tradycyjnej. Na talerzach zobaczymy dania które na Kaszubach przygotowywane są od pokoleń, smaki naszych babć i prababć. Będą ryby z okolicznych stawów, dużo warzyw i swojskie produkty. W menu znajdują się śledzie w śmietanie, kaszubskie zawijańce i chrzanowe polewki. Wszystkie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tajemnice gospodyń wiejskich zdradzane będą w przepięknym otoczeniu jezior i lasów, w malowniczo położonym gospodarstwie agroturystycznym Kolano, w samym sercu środkowych Kaszub. Jesteście ciekawi jakie jeszcze potrawy będzie można przygotować po obejrzeniu programu?
Przepiękne krajobrazy najciekawsze miejsca na Kaszubach garść informacji o tym regionie i przede wszystkim przepyszne tradycyjne potrawy i ich nowoczesne wersje , zapraszamy w podróż po jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. „Kaszuby od kuchni” to nowy program na antenie Twojej Telewizji Morskiej. W każdym odcinku Mateusz Bullmann wraz ze swoimi gośćmi odkrywa przed państwem najpopularniejsze smaki kuchni tradycyjnej. Na talerzach zobaczymy dania które na Kaszubach przygotowywane są od pokoleń, smaki naszych babć i prababć. Będą ryby z okolicznych stawów, dużo warzyw i swojskie produkty. W menu znajdują się śledzie w śmietanie, kaszubskie zawijańce i chrzanowe polewki. Wszystkie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tajemnice gospodyń wiejskich zdradzane będą w przepięknym otoczeniu jezior i lasów, w malowniczo położonym gospodarstwie agroturystycznym Kolano, w samym sercu środkowych Kaszub. Jesteście ciekawi jakie jeszcze potrawy będzie można przygotować po obejrzeniu programu?