piątek, 17.12.2021
Rozmowy o kaszubskiej kuchni
redakcja TTM
Na koniec tego sezonu znów wracamy do tematu kuchni kaszubskiej w ogóle. Czy to prawda, że jest to kuchnia prosta? Niekoniecznie. W tym odcinku spojrzymy na nią nieco inaczej. Wspomnimy też o starych, zapomnianych przepisach.
wtorek, 6.09.2016
Zupa rybna i klopsiki rybne
Przepiękne krajobrazy najciekawsze miejsca na Kaszubach garść informacji o tym regionie i przede wszystkim przepyszne tradycyjne potrawy i ich nowoczesne wersje , zapraszamy w podróż po jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. „Kaszuby od kuchni” to nowy program na antenie Twojej Telewizji Morskiej. W każdym odcinku Mateusz Bullmann wraz ze swoimi gośćmi odkrywa przed państwem najpopularniejsze smaki kuchni tradycyjnej. Na talerzach zobaczymy dania które na Kaszubach przygotowywane są od pokoleń, smaki naszych babć i prababć. Będą ryby z okolicznych stawów, dużo warzyw i swojskie produkty. W menu znajdują się śledzie w śmietanie, kaszubskie zawijańce i chrzanowe polewki. Wszystkie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tajemnice gospodyń wiejskich zdradzane będą w przepięknym otoczeniu jezior i lasów, w malowniczo położonym gospodarstwie agroturystycznym Kolano, w samym sercu środkowych Kaszub. Jesteście ciekawi jakie jeszcze potrawy będzie można przygotować po obejrzeniu programu ? Zapraszamy przed telewizory w każdy wtorek o godzinie 17:00
wtorek, 29.12.2015
Zupa z brukwi i wątróbka z gęsi
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Zupa z brukwi
przepis 2: Wątróbka z gęsi
wtorek, 22.12.2015
Sałatka śledziowa i karp nadziewany
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Sałatka śledziowa słodko-kwaśna
przepis 2: Karp nadziewany owocami z sosem z orzechów
wtorek, 15.12.2015
Gołąbki i kurczak faszerowany
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Gołąbki
przepis 2: Kurczak faszerowany jabłkami i pomarańczami
wtorek, 8.12.2015
Czarnina i okrasa
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Czarnina
przepis 2: Okrasa z gęsi
wtorek, 24.11.2015
Bigos i żurek
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Bigos myśliwski
przepis 2: Żurek staropolski
wtorek, 10.11.2015
Racuchy
Mateusz Bullmann
przepis 1: Drożdżówka z owocami
przepis 2: Racuchy
wtorek, 27.10.2015
Kaszubski zawijaniec
Mateusz Bullmann
przepis 1: Zawijaniec kaszubski
przepis 2: Polewka chrzanowa
wtorek, 13.10.2015
Pstrąg
Mateusz Bullmann, Sławomir Podwojski
przepis 1: Pieczony pstrąg
przepis 2: Tatar z pstrąga
wtorek, 29.09.2015
Śledź
Mateusz Bullmann
przepis 1: Śledzie w śmietanie z pulkami
przepis 2: Sałatka śledziowa pod pierzynką