Serwis Informacyjny
Codzienna porcja najświeższych wydarzeń z regionu.
Codzienna porcja najświeższych wydarzeń z regionu.
Codzienna porcja najświeższych wydarzeń z regionu.
Wraz z końcem sierpnia przestała obowiązywać dziesięcioletnia umowa dzierżawy terenu na granicy Redy i Rumi, na którym funkcjonuje obecnie skład opału. Dzierżawca ma czas do przyszłego czwartku aby uprzątnąć i oddać teren. Takich działań nie widać, a właściciel którym jest Nadleśnictwo Gdańsk zapowiada podjęcie kroków prawnych.
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie odbyła się dzisiaj powiatowa inauguracja roku szkolnego. Podczas uroczystości przedstawiciele powiatowych placówek i uczniowie odegrali na scenie spektakl i wcielili się w role bohaterów "Wesela" Stanisława Wyspiańskiego.
W Nowym Dworze Wejherowskim otwarta została filia biblioteki gminnej. Wczoraj przy okazji rozpoczęcia nowego roku szkolnego jej pracownicy zachęcali do zapisywania się do placówki. Przeniesienie z prywatnej posesji do szkoły ma przede wszystkim ułatwić dostęp mieszkańcom do książek.
Jak jesień, to muszą być i ziemniaki. Redzka Fabryka Kultury na koniec wakacji postawiła na nietypową imprezę pod szyldem „Bulwa Fest”, którą w skrócie można podsumować słowami: ziemniaki na tysiąc sposobów.
W miniony weekend w Wejherowie nie brakowało muzycznych atrakcji. W piątek hiphopową sceną zawładnęli lokalni artyści i gwiazdy dużego formatu, w sobotę na corocznym festiwalu pojawiły się utwory dla fanów muzyki alternatywnej i rockowej
Prognoza pogody dla powiatu wejherowskiego i puckiego
Gość dnia, to program na antenie Norda FM i Twojej Telewizji Morskiej, w którym z zaproszoną osobą rozmawiamy na temat aktualnych wydarzeń w regionie.
Kamerdyner.
Przepiękne krajobrazy najciekawsze miejsca na Kaszubach garść informacji o tym regionie i przede wszystkim przepyszne tradycyjne potrawy i ich nowoczesne wersje , zapraszamy w podróż po jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. „Kaszuby od kuchni” to nowy program na antenie Twojej Telewizji Morskiej. W każdym odcinku Mateusz Bullmann wraz ze swoimi gośćmi odkrywa przed państwem najpopularniejsze smaki kuchni tradycyjnej. Na talerzach zobaczymy dania które na Kaszubach przygotowywane są od pokoleń, smaki naszych babć i prababć. Będą ryby z okolicznych stawów, dużo warzyw i swojskie produkty. W menu znajdują się śledzie w śmietanie, kaszubskie zawijańce i chrzanowe polewki. Wszystkie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tajemnice gospodyń wiejskich zdradzane będą w przepięknym otoczeniu jezior i lasów, w malowniczo położonym gospodarstwie agroturystycznym Kolano, w samym sercu środkowych Kaszub. Jesteście ciekawi jakie jeszcze potrawy będzie można przygotować po obejrzeniu programu ? Zapraszamy przed telewizory w każdy wtorek o godzinie 17:00