Najsmaczniej zawsze jest zjeść pod chmurką. My także często gotujemy właśnie w plenerze. Warto to robić rodzinnie, tak aby każdy mógł się przyłożyć do wspólnego posiłku. Proponujemy grochówkę z kociołka.
Tym razem, podczas naszej smakowitej podróży jesteśmy w Krześni. Porozmawiamy o czymś, co w naszych domach było od zawsze. Dzisiaj rzadko robimy to sami, raczej kupujemy gotowe w sklepach.
Tematem przewodnim odcinka będą ryby z łowisk komercyjnych. Porozmawiamy o specyfice takich zbiorników i o tym jakie ryby i w jaki sposób możemy w nich złowić.
Tematem przewodnim odcinka będą raki szlachetne. Zapomniany rarytas wraca na salony.
Na antenie radia Norda FM usłyszeć można już nowe odcinki audycji „Gùstk i Lénka jadą na Kaszuby”. Co nowego czeka na słuchaczy i jak pracowało się nad drugą serią, o...
Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie zainaugurowało projekt Cashubian Contemporary Poetry, którego celem jest promowanie poprzez internet współczesnych poetów kaszubskich i ich utworów wśród osób anglojęzycznych. O inicjatywie,...
Relacje z wydarzeń bez komentarza. Zobacz co dzieje się w regionie!
Relacje z wydarzeń bez komentarza. Zobacz co dzieje się w regionie!
Trwa Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań. Kaszubi przy tej okazji, po raz kolejny mają możliwość formalnie zaznaczyć swoją przynależność. Co to oznacza dla regionu i dlaczego to takie...