3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego, czyli popularnego wypieku na Kaszubach. O wpisanym na listę produktów tradycyjnych kaszubskim kuchu marchewnym, ale i kultywowaniu kaszubskich tradycji i to nie tylko kulinarnych,...
Podczas tegorocznego XXI Dyktanda Kaszubskiego zdobył, przyznawany co 5 lat, tytuł Arcymistrza Kaszubskiej Pisowni. Mowa o Dariuszu Majkowskim, z którym rozmawialiśmy o języku kaszubskim i jego znajomości oraz o zbliżającym...
Z prezesem spółki „Szkuner” Witoldem Wawrzonkoskim rozmawiamy na temat obecnej roli portu we Władysławowie, a także o możliwościach jego rozwoju i planach na przyszłość.
Jak przed laty wyglądała Wigilia na Kaszubach czy jakie zwyczaje związane były z okresem świąteczno-noworocznym, m.in. o tym rozmawialiśmy z naszym Gościem Dnia, którym był Tomasz Fopke, dyrektor Muzeum Piśmiennictwa...
Na koniec tego sezonu znów wracamy do tematu kuchni kaszubskiej w ogóle. Czy to prawda, że jest to kuchnia prosta? Niekoniecznie. W tym odcinku spojrzymy na nią nieco inaczej. Wspomnimy...
Goście odwiedzający nasz region często szukają tradycyjnych smaków. Jest też coraz więcej miejsc, gdzie można je znaleźć. W tym odcinku przygotowaliśmy przegląd przetworów przygotowywanych przez jedną z restauracji. Wszystkie oparte...